Skip to content
Hormones-and-Health

Hajhullás

A fokozott hajhullás vizsgálatához először érdemes megismerkedni a hajszálak életciklusával, ami három jól elkülöníthető fázisra osztható. Az első fázisban a haj intenzíven növekszik, majd a második fázisban a növekedése megáll, és a hajhagyma elkezd a fejbőr felé vándorolni. Ez a két szakasz több évig is eltarthat. Végül az utolsó, harmadik fázisban a hajhagyma már nyugalomban van és néhány hónapnyi pihenő után a hajszál kihullik, hogy helyét egy újonnan növekvő szál vegye át. A harmadik fázisban lévő hajhagymákból származó, normális mértékű hajhullás 50-150 szálat tesz ki naponta.

Mikor beszélünk fokozott hajhullásról és hogyan lehet vizsgálni?

Fokozott hajhullásról akkor beszélhetünk, ha naponta 150-nél több hajszál hullik ki. A hajhullás vizsgálata során meg kell nézni, hogy felfedezhető-e gyulladásra utaló jel, vagy hajhiányos terület a hajas fejbőrön. Fontos a teljes testet is megvizsgálni, hogy társul-e a hajhulláshoz egyéb tünet. Megvizsgáljuk a haj színét, hosszát, szerkezetét, a fejbőrön az eloszlását és elvégezzük az úgynevezett trakciós vizsgálatot. Amennyiben egy alkalommal több mint 6 hajszálat tudunk eltávolítani, az már kórosnak mondható.

Miket érdemes tudni a hajhullás különböző típusairól?

A fokozott hajhullásnak számos oka lehet, ezeket érdemes három csoportba sorolni. Az első csoportba az úgynevezett hegesedéssel járó okok tartoznak. Ezek közös jellemzője, hogy a hajszál kihullását követően a hajhagyma és a környező bőr elhegesedik. Ha ez bekövetkezik, akkor új hajszál megjelenése már nem várható, hiszen a hajhagyma elpusztult.

A második csoportban nem annyira a fokozott hajhullás mint inkább a haj töredezettsége okoz gondot, mely a hajszál szerkezeti problémáiból adódik.

Végül a harmadik és leggyakrabban előforduló csoport a hegesedéssel nem járó hajhullás. Ilyenkor a fejbőrön jellemzően nincsenek gyulladásra, gennyedésre utaló jelek. A hajvesztés sem foltokban jelentkezik, hanem az egész, vagy közel az egész hajas fejbőrt egyenletesen érinti.

Hajhullás vizsgálata

Mi okozhat hegesedéssel nem járó, egyenletes (diffúz) hajhullást?

A diffúz hajhullás hátterében számos ok állhat. Okozhatja a pajzsmirigy nem megfelelő működése, a nemi hormonok zavara, mint például policisztás ovárium szindrómában, de megbújhat a szervezetben egy gyulladásos góc is ami kiváltja a fokozott hajhullást. Ennek a felkutatásához érdemes fogászati, nőgyógyászati, urológiai és fül-orr-gégészeti vizsgálatokat végezni. Kialakulhat még vashiány esetén, krónikus betegségek, nagyobb sebészeti beavatkozás, vagy bármilyen, a szervezetet ért megterhelés, stressz, lelki trauma következtében. Szintén fokozott hajhulláshoz vezethet a túlzott fokú diéta, a szervezetet megterhelő túlzott testmozgás, a fehérje- és vitaminhiányos táplálkozás is. Valamint ismert a nők “férfias típusú” hajhullása, mely a férfiakkal ellentétben nem jár kopaszsággal.

Érdemes megemlíteni, hogy a terhesség után 2-3 hónappal kialakuló fokozott hajhullás természetesnek tekinthető. Azért alakul ki, mert a terhesség 9 hónapja alatt a hormonális változások hatására (ösztrogén, progeszteron) az egyébként normális mértékű hajhullás jelentősen lecsökken és a terhesség végével, a hormonszintek csökkenésével ez az “elmaradás bepótlódik”.

Mit érdemes tenni fokozott hajhullás esetén?

Természetesen igyekezni kell megtalálni a kiváltó okot. A fent leírt lehetőségeket sorban végig kell venni, laborvizsgálatot kell végezni a pajzsmirigyfunkció, a nemi hormonok, a vashiány és egyéb betegség irányában. A gégészeti, fogászati, urológiai, nőgyógyászati vizsgálatok jelentősége a góckutatás céljából már említésre került. Ha a hajhullás nem egyenletesen, hanem inkább foltokban jelentkezik és emellett a fejbőrön gyulladásra utaló jelek is vannak, akkor a bőrgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen.

Természetesen, ha megvan a kiváltó ok, akkor azt célzottan kell kezelni. Emellett pedig vannak olyan készítmények, melyek fokozzák a fejbőr és a hajhagymák vérellátását, serkentik a hajhagymák működését és így hatékonyak a hajnövekedés fokozásában a hajhullás mérséklésében és megállításában.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top