Skip to content
Hormones-and-Health

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás a leggyakrabban előforduló betegségek egyike. Sokáig fájdalmatlanul és különösebb panasz nélkül lehet jelen. Miközben esetleg nem is tudunk a fennállásáról, kezelés nélkül számos szerv károsodását okozhatja. A kialakulásának az okai a mai napig nem teljesen tisztázottak, de életmódbeli tényezők és több betegség is szerepet játszhat.

Mi a jó vérnyomás és mi számít magasnak?

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) szempontjából a 120/80 Hgmm alatti értékek normálisnak mondhatók. E fölött súlyosság szerint az alábbi kategóriák léteznek:

 

120-139 / 80-89 Hgmm - emelkedett vérnyomás, de még nem betegség.

 

140-159 / 90-99 Hgmm - 1. fokú magasvérnyomás-betegség.

 

160-179 / 100-109 Hgmm - 2. fokú magasvérnyomás-betegség.

 

Természetesen, ha kóros vérnyomás értéket mérünk, azt több alkalommal érdemes visszamérni. Pontosabb képet kaphatunk, ha egy teljes napon át, kb. 15-20 perces időközönként történik vérnyomásmérés, erre szolgál az úgynevezett ABPM (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) vizsgálat.

Miért érdemes foglalkozni a vérnyomásunkkal?

A legtöbb esetben a normálistól eltérő vérnyomás értékek nem okoznak panaszt. Legalábbis kezdetben. Sajnos az, hogy nem érzünk fájdalmat, és a vérnyomásmérő kijelzőjén kívül nincs más, ami figyelmeztessen bennünket, nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Az éveken át fennálló hipertónia több szervünkben is súlyos károkat okozhat. Szív- és vesebetegséghez, agyi infarktushoz, látászavarhoz vezethet és fokozza az érelmeszesedést, hogy csak a legfőbb szövődményeket említsük.

A magas vérnyomás károsítja az ereket és így súlyos szövődményekhez vezethet.

A magas vérnyomás károsítja az ereket és így súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

Milyen okok vezethetnek vérnyomás emelkedéshez?

Ismert, hogy az életkorunk előrehaladtával, illetve akiknek a családjában előfordul magasvérnyomás-betegség, az nagyobb kockázattal rendelkezik. Emellett még több, az életmódunkkal kapcsolatos és emiatt elvileg befolyásolható tényező lehet jelen. Ilyen a stressz, a túlzott sófogyasztás (napi 3 gramm felett), a túlsúly, és a mozgásszegény életmód. De nem csak a rossz szokások, hanem több betegség is okozhat magas vérnyomást. Ilyenek a vesebetegségek, érrendszeri eltérések és több endokrinológiai betegség, úgymint a pajzsmirigy alulműködés és a túlműködés, a mellékpajzsmirigy és a mellékvese hormonainak túltermelésével járó betegségek.

Milyen lehetőségek vannak a kezelésre?

A fenti okok közül kétségtelen, hogy a rossz életmóddal kapcsolatosak a leggyakoribbak, ezért adná magát az életmód váltás, ami nehezen szokott menni. Általában előbb-utóbb gyógyszeres kezelést kell kezdeni, hogy évek múltán ne jelentkezzenek a hipertónia káros szövődményei. Ritkán történnek vizsgálatok a többi, fent leírt betegségek irányában, holott a magas vérnyomás nagyjából az esetek 15%-ban az ő számlájukra írható. Amikor a magas vérnyomás fiatalon, 30 éves kor alatt, vagy hirtelen magas értékekkel kezdődik, rohamokban jelentkezik, esetleg szapora szívverés vagy leizzadás is kíséri, és három vérnyomáscsökkentő együttes adásával sem normalizálható, mindenképpen érdemes további vizsgálatokat végezni.

Endokrinológiai betegségek, hormonális eltérések, amik magas vérnyomás kialakulásához vezethetnek:

1. Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigyről és betegségeiről részletesen itt olvashat.

 

2. Mellékpajzsmirigy túlműködés
A mellékpajzsmirigy túlzott hormonális aktivitása során az általa termelt parathormon túltermelődik és ez általában emelkedett vér kálcium szinttel jár. Az emelkedett kálcium szint izomgyengeséget, émelygést, hányingert, székrekedést, rossz közérzetet és vesekövesség kialakulását okozhatja. Mivel a parathormon kivonja a kálciumot a csontokból, ezért csontritkulás alakulhat ki.

 

3. Cushing-szindróma
A mellékvesében a kortizol túltermelődésének következtében kialakuló betegség. Jellegzetes tünetei közé tartozik a testsúlygyarapodás, a bőr elvékonyodása, sérülékenysége, lilás striák megjelenése a hasfal és a combok bőrén, nőknél menstruációs zavarok, rossz közérzet, esetleg fokozott szőrnövekedés jelentkezése.

 

4. Hyperaldoszteronizmus
Szintén a mellékvesében képződő, az aldoszteron fokozott termelődésével járó kórkép. Az aldoszteron a nátrium-klorid (konyhasó) visszatartásáért illetve a kálium kiválasztásáért felelős hormon. Túltermelődése esetén a szervezet túl sok nátrium-kloridot és ezáltal vizet tart vissza, ami magas vérnyomás kialakulásához vezet. A fokozott kálium vesztés miatt a vérben kálium hiány alakulhat ki, ami laborvizsgálat alkalmával kelthet gyanút a betegség irányába.

 

5. Pheochromocytoma és paraganglioma
Az adrenalin és származékainak túlzott termelődése magasvérnyomás-betegség kialakulásához vezet. Jellegzetessége azonban, hogy a vérnyomás emelkedés sokszor nem állandóan van jelen, hanem rohamokban jelentkezik heves szívdobogás érzéssel, fejfájással és leizzadással. A pheochrmocytoma a mellékvesevelőben kialakuló daganatot jelent, míg a paraganglioma hasonló szövettani tulajdonságokkal bíró, de nem a mellékvesében, hanem a szervezet több más helyén jelenlévő idegdúcokból kiinduló daganat.

Összefoglalásként elmondható, hogy a magasvérnyomás-betegség sok embert érint. A korai felismerése fontos, mert a kezelésével számos szövődmény megelőzhető. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett gyakran a helytelen életmód áll, de lényeges, hogy más betegségek következtében is kialakulhat. Ezekben az esetekben az idejében elvégzett körültekintő kivizsgálás és a kiváltó betegség megszűntetése a vérnyomás rendeződését hozhatja magával.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top