Skip to content
Hormones-and-Health

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Érdemes gondolni rá és vizsgálni akkor is, ha a családban van pajzsmirigybeteg vagy autoimmun betegséggel küzdő rokonunk. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség következtében alakul ki. A pajzsmirigy alulműködés terápiája továbbra is a hormonpótlás.

Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét

A pajzsmirigy alulműködés általában lassan alakul ki. Emiatt a lassan és fokozatosan súlyosbodó hormonhiány kezdetben csak enyhe tüneteket szokott okozni, amiket nem is biztos, hogy azonnal észreveszünk. Természetesen ez alól kivétel, amikor például daganat miatt műtétileg eltávolítják a teljes pajzsmirigyet. Ilyenkor 1-2 hét alatt jelentősen esik a hormonok szintje. De a leggyakoribb pajzsmirigy alulműködést okozó betegségben, a Hashimoto-thyreoiditisben jellemzően lassan csökken a pajzsmirigy hormontermelő képessége és vele együtt lassan alakulnak ki a tünetek is.

A pajzsmirigy alulműködés jellemző tünetei

Sokan ismerik, vagy hallottak már a pajzsmirigy alulműködés tüneteiről. Önmagában sem a fáradékonyság, sem a hízás, a száraz bőr, a hajhullás, nőknél az erősebb menstruációs vérzés, a székrekedés, az alacsony pulzusszám, vagy a vérben az emelkedett koleszterin szint nem feltétlenül jelentene pajzsmirigybetegséget. Azonban ha közülük több is jelen van, az már komoly figyelmeztető jele lehet a hormonhiánynak. De mi jelentkezik a legkorábban?

Pajzsmirigy alulműködés - Nő alszik fáradékonyság miatt

A legkorábban általában a fáradékonyság jelentkezik, amit jellemzően nem tudunk kipihenni.

Fáradékonyság? Ez mitől jellegzetes tünet, hiszen ki ne fáradna el egy nehéz nap végére? Valóban nem csak a fáradékonyság a jellegzetes, hanem az is, hogy hiába hagyunk időt magunknak a pihenésre, egyszerűen nem használ. Alszunk több napon át is 8-10 órát, csökkentjük a terhelést, lefekvés előtt mindent megteszünk, hogy jól aludjunk, másnap mégis úgy ébredünk, ahogy előző este lefeküdtünk. Fáradtan és motiválatlanul. És ez így megy napról-napra, hiába minden erőfeszítés, a fáradtság nem szűnik.

Kérjünk pajzsmirigy vizsgálatot

Természetesen a fenti panaszokat több más betegség is okozhatja, például vashiányos vérszegénység, de mindenképpen érdemes pajzsmirigy vizsgálatot is végezni. Pajzsmirigy alulműködés esetén a laboreredményekben határérték feletti, magas  TSH -t fogunk kapni. A szabad T4 szint pedig vagy még a normális tartományon belül lesz, vagy alacsony az értéke, attól függően, hogy enyhe vagy súlyos fokú az alulműködés.

Ez alól a szabály alól van néhány, viszonylag ritkán előforduló kivétel. Az egyik ilyen eset, amikor nem a pajzsmirigy a beteg, hanem az agyalapi mirigy, ami a TSH-t, a pajzsmirigy serkentő hormont termeli. Az elégtelen serkentő hormonszint miatt a pajzsmirigy nem kap megfelelő jelzést a szervezettől. Emiatt nem tud elegendő hormont termelni, ezért ebben az esetben is pajzsmirigy alulműködés alakul ki. A helyzet érdekessége, hogy ilyenkor a laboreredményekben a TSH jellemzően normális tartományban van, ami első ránézésre megfelelőnek tűnik. Azonban, ha megnézzük a T4 szintet is, akkor annak az értéke alacsony lesz.

Ha ehhez még társulnak is az alulműködésre jellemző tünetek, akkor az mindenképpen fel kell, hogy keltse a gyanút, hogy itt másodlagos pajzsmirigy alulműködés állhat fenn. Ilyenkor meg kell ismételni a vérvételt, amivel kizárható a laboratóriumi hiba. Ezt követően agyalapi mirigy MRI vizsgálatot szükséges végezni, hogy lássuk a TSH-t termelő agyalapi mirigy szerkezetét. De szerencsére, az agyalapi mirigyet érintő betegségek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a többi pajzsmirigybetegség.

Pajzsmirigy alulműködés - Jód

Pajzsmirigy alulműködéshez vezethet a jódhiány

A Hashimoto-thyreoiditis mellett ez a másik leggyakoribb ok a világban, ami miatt csökken a pajzsmirigy hormontermelése. Magyarország mérsékelten jódhiányos területnek számít, de a jódozott só használata sokat javított a helyzeten. A fő probléma a jódhiány megítélésével az, hogy egyénileg nagyon nehéz kimutatni. A jód a vizelettel ürül, és a jódürítés mértéke naponta széles határok között váltakozik. Ezért csak számos minta átlagából lehetne helyes következtetéseket levonni, ami elég körülményessé teszi a módszert. Éppen ezért egyénileg nem szokás vizsgálni a jódürítést. A jódbevitel mértékéről, az ételek jódtartalmáról, a helyes pótlásról egy másik írásban lesz bővebben szó.

Mi a teendő, ha egyszer igazolódott a pajzsmirigy alulműködés?

Itt van jelentősége annak, hogy megkülönböztetjük a kifejezett hormonhiányt (magas TSH, alacsony T4) a tünetekkel nem, vagy csak enyhe tünetekkel járó, enyhe fokú hormonhiánytól (magas TSH, normális T4). Kifejezett pajzsmirigy alulműködés esetén nincsen nagyon választási lehetőségünk, pótolni kell a hiányzó hormonmennyiséget.

Mosolygó patikus gyógyszert ad a betegnek

A pajzsmirigyhormonok nagyon fontosak a szervezet számára, számos helyen befolyásolják annak működését. A hiányuk nem csak kellemetlen panaszokkal, de maradandó egészségkárosodással, akár életveszélyes állapot kialakulásával is járhat.

Mit tehetünk enyhe fokú hormonhiány esetén?

Ezzel szemben enyhe fokú pajzsmirigy alulműködés esetén nem feltétlenül kell azonnal hormont pótolni. Ennek az az oka, hogy a TSH értéke átmenetileg is megemelkedhet, és utána ismételten visszatérhet a normális tartományba. Ilyen változások következhetnek be például betegségek alatt, vagy azokat követően néhány héten belül. Ilyenkor érdemes később megismételni a vérvételt. A hormonok mellett meghatározni az anti-TPO és anti-tireoglobulin ellenanyag szinteket, valamint pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végezni. Ha a kiegészítő vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a hormoneltérések egy tartósan fennálló ok következményei, - a leggyakoribb a Hashimoto-thyreoiditis -, akkor felesleges várni a hormonpótlással. Azonban, ha a TSH eltérésen kívül más kóros eredményt nem kapunk, akkor érdemes lehet várni 1-2-3 hónapot, majd újra elmenni egy vérvételre, mert lehet, hogy az eltérés magától rendeződik. Ez alól természetesen kivétel a terhesség.

Terhességben azonnal el kell kezdeni a hormonpótlást, mert a pajzsmirigy alulműködés károsítja a magzat fejlődését, de erről szintén egy további írásban lesz részletesen szó.

Amit a hormonpótlásról tudni érdemes

A hormonpótlásra elvileg két pajzsmirigyhormon is rendelkezésre áll, a T3 és a T4. A gyakorlatban mégis a T4 pótlás terjedt el, aminek nagyon is megvannak az okai. A két hormon közül egyébként a T3-nak van nagyobb hatása a szervezetre, de van néhány előnytelen tulajdonsága is, ami miatt inkább a másik pajzsmirigyhormont, a T4-et érdemes szedni. Az egyik ilyen a “felezési idő” rövidsége. Ez azt jelenti, hogy a T3 nagy része néhány óra alatt kiürül a szervezetből, ezért naponta több alkalommal is be kellene venni belőle. Ráadásul azonnal hat, ami miatt a bevételt követően heves szívdobogásérzés, izgatottság jelentkezhet.

Ezzel szemben a T4 sokkal lassabban ürül a szervezetből, a felezési ideje 1 hét (és nem néhány óra). Ezért a bevett hormonmennyiségnek a fele még 1 hét után is a szervezetben van. Ebből a tulajdonságából következik, hogy a T4 szedésével sokkal egyenletesebb hormonszintet lehet fenntartani, nincsenek kellemetlen tünetekkel járó gyors hormonszint ingadozások. A másik előnye a T4-nek a T3-al szemben, hogy a szervezetünk be tudja osztani a felhasználását a szükségleteknek megfelelően. Mivel a biológiai hatást elsősorban a T3 hormon fejti ki, ezért van néhány enzim, ami a T4-et T3-á alakítja. De mindig csak annyit, amennyire éppen szükség van, se többet, se kevesebbet.

T3 + T4 kombinált készítmények

Léteznek még kombinált készítmények, amelyek a T3 és T4 hormonok valamilyen arányát tartalmazzák, illetve szárított pajzsmirigy kivonat, amelyben szarvasmarha vagy sertés pajzsmirigyet használnak fel. Mivel a szervezetünkben a T3:T4 arány kb. 1:15, tehát 15-ször több a T4 mennyisége mint a T3-é, az állati pajzsmirigy kivonatban pedig ez az arány kb. 1:4-hez, tehát az állati készítmények arányaiban sokkal több T3-at tartalmaznak, ezért ezek szedése nem javasolt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy egy megfelelő arányban T3-at és T4-et tartalmazó kombinált készítmény vajon jobban megszünteti-e a pajzsmirigy alulműködés tüneteit, mint önmagában a T4.

Mindenesetre, pajzsmirigy alulműködés esetén jelenleg a T4 szedése javasolt, és a magyarországi patikákban kizárólag csak T4 tartalmú gyógyszerek kaphatók. Terhességben pedig kifejezetten ellenjavallt a T3 bármilyen formájú és mennyiségű szedése, mert magzati károsodáshoz vezethet, csak T4 szedhető!

Mire figyeljünk a gyógyszer szedésénél?

A pajzsmirigyhormont naponta egyszer, reggel érdemes bevenni. Mindenképpen éhgyomorra kell lenni, hogy megfelelő legyen a felszívódása, az ételek, kávé, ezt  jelentősen rontják. Egy-két korty, vagy egy pohár víz mellett miután bevettük a tablettát, még legalább 30 percen át nem szabad enni-inni, de az ideális a 60 perc lenne, csak ezt kevesen tudják kivárni. Sajnos, más gyógyszereket vagy vitaminokat sem érdemes egyidőben bevenni, sőt, a vaskészítmények, savcsökkentők, kálcium, annyira rontják a pajzsmirigyhormon felszívódását, hogy ezeket 3-4 órával később érdemes csak bevenni!

Pajzsmirigy betegség - Szelén

A hormonpótlás kiegészítése: Szelén

Szokás még a pajzsmirigyhormon pótlás mellé a szelén szedése. A szelénről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a korábban már említett T4-T3 átalakulást végző enzimek megfelelő működéséhez elengedhetetlen, illetve Hashimoto-thyreoiditisben képes csökkenteni az autoimmun gyulladás hevességét és a termelődő ellenanyagok szintjét. Sajnos az is kiderült a szelénről, hogy napi 200 mikrogrammos dózisban, ami korábban nem számított mérgező mennyiségnek, megduplázza a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Ezért a napi 50-100 mikrogrammnál nem érdemes többet szedni, és természetesen, kialakult pajzsmirigy alulműködés esetén nem váltja ki a pajzsmirigyhormon pótlást.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.
Arc szőrtelenítés
Túlzott szőrnövekedés
A túlzott szőrnövekedés a nők számára egy igen kellemetlen és elég gyakori probléma. Milyen betegségek mellett jelentkezhet és mit lehet tenni?

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top