Skip to content
Hormones-and-Health

Pajzsmirigy betegségek

Rövid kérdésekkel és válaszokkal szeretnénk könnyebbé tenni a tájékozódást a pajzsmirigy betegségeivel kapcsolatban. Sajnos, a pajzsmirigy betegségek sokakat érintenek, ezért megpróbáltuk röviden összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat. 

1. A pajzsmirigyről általában

Hol találom a pajzsmirigyem?

A pajzsmirigy a nyakon, az ádámcsutka, vagy más néven a pajzsporc alatt helyezkedik el. Két lebenyből áll, melyeket egy vékony rész kapcsol össze. Ha megpróbálja kitapintani és jelenleg nincsen semmi baja a pajzsmirigyének, nincs megnagyobbodva, akkor nemigen fogja érezni. És ez így rendben is van.

Pajzsmirigy betegség

Mi a pajzsmirigy feladata?

Mondhatni, hogy az egész szervezetre hatással van a működése. De főként az energia felhasználás és a fehérjék képzésének szabályozásában vesz részt. Terhesség alatt kiemelt szerepet játszik a fejlődő magzat idegrendszerének a kialakulásában. Ezek mellett helyt ad a négy mellékpajzsmirigynek és a C-sejteknek, amelyek a kalcium és csontanyagcserét szabályozzák.

Milyen hormonokat termel?

Két hormont termel, ezeket T3-nak és T4-nek szokták rövidíteni.
A vérvételi eredményeiben is így találkozhat velük, azzal a különbséggel, hogy még egy “f” betűt elé írnak, vagy a “szabad T3”, “szabad T4” kifejezést használják. Ennek az az oka, hogy a laborvizsgálat során valójában csak a szervezet számára éppen elérhető szabad hormon mennyiségét mérik, ami a teljes mennyiségnek kevesebb mint az 1%-a.

Mi szabályozza a pajzsmirigy működését?

A pajzsmirigy működését a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) szabályozza. Ezt a hormont az agyalapi mirigy termeli. A TSH feladata, hogy serkentse a pajzsmirigy működését. Tehát, ha az elkezd alulműködni, akkor a TSH szintje megemelkedik. Ez a szabályozás fordítva is igaz, túlműködés esetén lecsökken a TSH szintje.

Honnan tudhatom, hogy jól működik a pajzsmirigyem?

A pajzsmirigy működésének megállapításához vérvételre van szükség. A vérben először is megvizsgálják a pajzsmirigy stimuláló hormon, a TSH szintjét. Amennyiben ennek az értéke megfelelő, úgy általában nincs szükség a pajzsmirigy által termelt hormonok, a “szabad T3” és “szabad T4” meghatározására. Ezért ne csodálkozzon, ha orvosa először kizárólag az Ön TSH értékét határoztatja meg.

Mik a gyakori tünetei a pajzsmirigy túlműködésnek?

Ha a pajzsmirigy több hormont kezd el termelni, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, akkor általában szapora szívverés, izzadékonyság, ingerlékenység, testsúlycsökkenés jelentkezik. Ezek mellett pajzsmirigy-megnagyobbodás is kialakulhat és az egyik vagy mindkét szem kidüllethet.

Mit érezhetek, ha alulműködik a pajzsmirigyem?

Pajzsmirigy alulműködés esetén leggyakrabban fáradékonyság, depresszió, testsúlygyarapodás, lassú szívverés és hajhullás jelentkezhet.

Mi az a golyva és a strúma?

A golyva és a strúma a mirigyállomány megnagyobbodását jelentik, de nem utalnak arra, hogy ez milyen okból következett be. Leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy betegség, vagy göb, vagy jódhiány áll a hátterében.

Hogyan lehet vizsgálni a pajzsmirigyet?

Orvosi vizsgálat: fontos, hogy az orvos megvizsgálja a beteget. Megnézze és megtapintsa a pajzsmirigyet és a nyakat, hogy észlel-e megnagyobbodást vagy göböt.

A vérből: meghatározhatók a hormonszintek és ellenanyag szintek.

A szcintigráfia: megmutatja, hogy a pajzsmirigy egyes részei mennyire aktívan termelnek hormonokat.

Az ultrahang: a göbök és ciszták felismerésében nyújt nagy segítséget.

A finomtű-biopszia: a göbökből nyer mintát, amit ezután szövettanilag megvizsgálnak. Ezzel megállapítható, hogy a megszúrt göb jóindulatú, vagy rosszindulatú.

CT: viszonylag ritkán kerül rá sor, elsősorban daganatok esetén végzik.

A pajzsmirigy vizsgálatról részletesebben itt olvashat.

2. A pajzsmirigy túlműködésről

Szapora a szívverésem, ingerlékeny vagyok, rendesen eszem, de mégis fogyok, izzadékony vagyok, ez mit jelenthet?

Ezek a tünetek jellemzőek a pajzsmirigy túlműködésére, ezért ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

Honnan tudhatom meg, hogy túlműködik a pajzsmirigyem?

A túlműködés vérvétellel igazolható. A vérből megvizsgálják a TSH szintjét. Ha ez kóros értéket ad, akkor a pajzsmirigy által termelt hormonokat is megmérik, (a T3-at és T4-et). Amennyiben ezek közül az egyik, vagy mindkettő értéke emelkedett, a TSH értéke pedig alacsonyabb mint kellene hogy legyen, akkor túlműködésről van szó.

Igen ritkán, előfordulhat az az eset is, hogy a túlműködés az agyalapi mirigy fokozott hormontermelésének a következménye (itt termelődik a TSH). Ilyenkor nemcsak a T3 és a T4 emelkedett, hanem a TSH is.

Mi lehet az oka, hogy túlműködik a pajzsmirigyem?

A túlműködés leggyakoribb oka egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór, melyről lentebb még olvashat. Emellett túlműködéssel járhat még, ha egy vagy több göb önállóan hormonokat termel, vagy a pajzsmirigy diffúzan megnagyobbodik.

Bizonyos esetekben átmenetileg is megemelkedhet a pajzsmirigy hormonok szintje, és ez panaszokat is okozhat. Ilyen eset lehet a mirigy gyulladása, terhességet követően jelentkező átmeneti túlműködés vagy egyes gyógyszerek szedése.

Hogyan lehet kideríteni a pajzsmirigy túlműködés okát?

Ha a hormonvizsgálatok eredményei (TSH, szabad T3, szabad T4) azt mutatják, hogy túlműködésről van szó, akkor további vizsgálatok szükségesek. A vérből meghatározható, hogy jelen vannak-e olyan ellenanyagok, melyek a pajzsmirigy működését képesek serkenteni. Ezek jelenléte jellemző a Graves-Basedow kórra, ami egy autoimmun betegség, és amelyben a képződő ellenanyagok túlműködést okozhatnak.

Ha ilyen ellenanyagokat nem találnak a vérben, akkor következő lépésként hormontermelő göböt, vagy göböket érdemes keresni. Ehhez nyújt segítséget egyrészről az ultrahang, ami a kézzel nem tapintható apró göböket is képes kimutatni. Másrészről pedig, a szcintigráfia segít meghatározni, hogy a göb vagy göbök és az egész pajzsmirigynek a hormontermelése mennyire aktív.
A többi, ritkábban előforduló ok meghatározására nem térünk ki.

Pajzsmirigy vizsgálat - Pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálat.

Szcintigráfiás vizsgálat

Hogyan lehet kezelni a pajzsmirigy túlműködést, mik a lehetőségek?

Alapvetően három kezelési mód létezik:

1. Gyógyszeres
2. Radiojód kezelés
3. Sebészi

Az, hogy ezek közül melyiket érdemes választani, többek között függ a túlműködés okától, a beteg életkorától és persze attól, hogy maga a beteg mit szeretne. Például, Graves-Basedow kór esetén érdemes gyógyszeres terápiát alkalmazni, míg egy túlműködő göb esetén inkább a radiojód kezelés lehet a megfelelő választás.

Mi az a Graves-Basedow kór?

A Graves-Basedow kór az egyik leggyakoribb oka a túlműködésnek. Autoimmun betegség, melyben olyan ellenanyagok képződnek a szervezetben, amik fokozzák a pajzsmirigyműködést. Így az kiesik a TSH szabályozása alól, és folyamatosan több hormont termel mint amennyire a szervezetnek szüksége van.

A pajzsmirigy megnagyobbodhat, a szemek jellegzetesen kidülledhetnek. A túlműködés miatt általában szapora szívverés, ingerlékenység, fokozott izzadékonyság, hasmenés jelentkezik.

Kezelése elsősorban gyógyszeres. Jó esély van arra, hogy egy-másfél évnyi gyógyszerszedést követően a terápia elhagyhatóvá válik.

3. A pajzsmirigy alulműködésről

Fáradékony vagyok, gyarapodik a testsúlyom, nehezen figyelek a dolgokra, ez mit jelenthet?

Ezek a tünetek pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak. Persze, más betegség kapcsán is jelentkezhetnek hasonló tünetek. Érdemes orvoshoz fordulni.

Honnan tudhatom meg, hogy alulműködik a pajzsmirigyem?

Az alulműködés vérvétellel igazolható. A vérből megvizsgálják az agyalapi mirigyben képződő TSH szintjét. Ha ez magas értéket ad, akkor a pajzsmirigy által termelt T4 szintet is megmérik. Amennyiben a T4 alacsonyabb a kelleténél, akkor alulműködésről van szó. (magas TSH, alacsony T4)

Lényegesen ritkábban fordul elő az az eset, hogy az agyalapi mirigy károsodása miatt nem tud megfelelő mennyiségű TSH termelődni. Így nincs ami hormontermelésre késztesse a pajzsmirigyet, ezért az általa termelt T4 és T3 is alacsony lesz. (alacsony TSH, alacsony T4)

Mi lehet az oka a pajzsmirigy alulműködésnek?

Alulműködés alakulhat ki jódhiány esetén, vagy autoimmun betegség, Hashimoto-betegség és más, vírusos vagy bakteriális gyulladás kapcsán. Természetesen az orvosi beavatkozások, mint a műtéti eltávolítás, a radiojód kezelés és egyes gyógyszerek szedése is mind alulműködéshez vezethetnek.

Ahogy már említettük, a fentiekhez képest lényegesen ritkábban, de az agyalapi mirigy károsodása is pajzsmirigy alulműködéshez vezethet a TSH kiesése miatt.

Hogyan lehet kezelni a pajzsmirigy alulműködést?

Gyógyszer okozta alulműködés esetén el kell hagyni a gyógyszert, vagy csökkenteni annak adagját. Nem autoimmun gyulladások során gyakran számíthatunk arra, hogy a működés idővel rendeződik.

Ha a megfelelő hormontermelés visszatérésére nincs esély, (ilyen a Hashimoto-betegség, a műtéti eltávolítás és a radiojód kezelés) akkor a kieső hormonokat pótolni kell. Erre a legegyszerűbb megoldás a T4 pótlása, ami általában napi 1 tabletta bevételével jár.

Meddig kell szednem a pajzsmirigy hormonpótló gyógyszert?

Ha a hormontermelés rendeződésére nincs esély (pl. Hashimoto-betegség, radiojód kezelés vagy műtét után) akkor a gyógyszert általában élethosszig kell szedni.

Mi az a Hashimoto-betegség?

A Hashimoto-betegség egy autoimmun megbetegedés. A szervezetben olyan ellenanyagok képződnek, amik fokozatosan pusztítják a pajzsmirigyet. Mivel a mirigy magában tárol már előre elkészített hormonokat, ezért annak pusztulása során ezek nagyobb mennyiségben felszabadulhatnak és átmenetileg túlműködésre utaló panaszok jelentkezhetnek. Végül azonban az alulműködés válik tartóssá. Ez a betegség jelenleg nem gyógyítható, de hormonpótlással kiválóan kezelhető.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top