Skip to content
Hormones-and-Health

Pajzsmirigy vizsgálat

Pajzsmirigy vizsgálatot általában valamilyen tünet miatt végzünk. Ez lehet például fáradékonyság, gyengeség, hízás, de akár pont az ellenkezője is, izgatottság, heves szívdobogás érzés, fogyás. Csak, hogy néhányat említsek a lehetséges panaszok közül. Egyre többször történik pajzsmirigy vizsgálat terhesség előtt is. Ha pedig valakinek duzzanat jelenik meg a nyakán, egyértelmű, hogy orvoshoz fordul.

Hogyan kezdjünk neki?

Az első, ami általában az eszünkbe jut, ha pajzsmirigy vizsgálatot szeretnénk, hogy jó lenne megtudni a pajzsmirigyhormon szintet. Ilyenkor történik egy vérvétel, hogy a vérből meghatározzák a TSH értékét. Amikor megvan az eredmény, és kis csillag vagy más jelzés van a szám mellett, ami azt mutatja, hogy kóros értéket kaptunk, sokan elcsodálkoznak. Magas értéket kaptak, pedig alulműködésre gyanakodtak. Vagy pont fordítva, nagyon alacsony a TSH, pedig majd kiugrik a szívük a helyéről, biztosak voltak a túlműködésben.

Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső

A helyzet az, hogy a TSH, vagy teljes nevén a pajzsmirigyserkentő hormon szintje valóban megemelkedik pajzsmirigy alulműködés esetén és alacsony lesz, ha túlműködik.

Ennek az a magyarázata, hogy a TSH az agyalapi mirigyben termelődik, és nem a pajzsmirigyben. Az a feladata, hogy munkára bírja, serkentse a pajzsmirigyet, hiszen a rendes neve is ez: pajzsmirigyserkentő hormon (és nem pajzsmirigy hormon). Éppen ezért a szervezetünk, ha fokozni szeretné a pajzsmirigy működését, megemeli a vérben a TSH szintjét. Túlműködés esetén pedig pont fordítva, lecsökkenti a TSH szintet.

Akkor mit termel a pajzsmirigy, mik a valódi pajzsmirigyhormonok? Ezek a T3 és a T4.

Ezek azok a hormonok, amiket a háziorvos egy rutin pajzsmirigy vizsgálat során sajnos már nem írhat ki, pedig fontosak a diagnózishoz és a gyógyszeres kezelés beállításához. A T4, de leginkább a T3 a felelős a sok anyagcsere hatásért és a tünetekért, amik túlműködés, vagy hormonhiány esetén alulműködésben jelentkeznek.

Pajzsmirigy vizsgálat: Ellenanyagok

A hormonokon túl további fontos dolgokat tudhatunk meg a vérből a pajzsmirigyünkről. Ezek az ellenanyagok. Sajnos, az immunrendszer elkezdhet olyan apró kis részecskéket, ellenanyagokat termelni a pajzsmirigy sejtjei ellen, amiket normális esetben kórokozók ellen szokott tenni, hogy elpusztítsa őket. Az ilyen állapotokat, amikor az immunrendszer tévesen a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg, autoimmun betegségnek hívjuk.

Pajzsmirigy vizsgálat - anti TPO meghatározáshoz kémcső

A pajzsmirigy ellen három fajta ellenanyag képződhet, ezek az: anti TPO, anti TG és TRAK.

Az anti TPO és anti TG pusztító antitest.

Képesek elpusztítani a pajzsmirigy sejtjeit, aminek az lesz a következménye, hogy egyre kevesebb pajzsmirigyhormon fog termelődni (T3 és T4). Emiatt pedig a serkentő hormon, a TSH szintje elkezd a vérben megemelkedni, így próbálja meg a szervezet fokozni a pajzsmirigy működését. Ez a folyamat játszódik le Hashimoto-thyreoiditis estén, ami az egyik leggyakoribb betegsége a pajzsmirigynek és ami alulműködés kialakulásához vezet. Ezért érdemes a vérvétel során megnézni az anti TPO és anti TG szinteket, mert választ adhatnak arra, hogy mi okozta a hormoneltéréseket.

Sőt, az anti TPO és anti TG szintek megemelkedése, akár évekkel megelőzheti a pajzsmirigy alulműködés kialakulását, ezzel előre jelezve a betegséget!

A harmadik ellenanyag a TRAK, teljes nevén a TSH receptor elleni antitest.

A TRAK nem pusztítja a pajzsmirigy sejtjeit, hanem a működésüket képes befolyásolni. Tudja fokozni a pajzsmirigyhormonok termelődését, ilyenkor ugyanaz a hatása mint a TSH-nak, a pajzsmirigyserkentő hormonnak. Ez a folyamat játszódik le az egyik leggyakoribb pajzsmirigy túlműködést okozó betegségben, a Basedow-Graves kórban. De nemcsak fokozni, hanem gátolni is képes a hormonok termelődését, ez a tulajdonsága Hashimoto-thyreiditisben jelenik meg.

Látható, hogy a pajzsmirigy vizsgálatnak nagyon fontos része a hormonok és az ellenanyagok meghatározása a vérből. Egyrészt megtudhatjuk belőle, hogy aktuálisan mennyi hormont termel a pajzsmirigy és arra is választ kaphatunk, hogy az eltéréseknek mi a kiváltó oka. De egy fontos kérdésre még a hormonok sem tudnak választ adni, ez a pajzsmirigy szerkezete és mérete.

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy vizsgálat következő fontos lépése a pajzsmirigy ultrahang. A pajzsmirigy ultrahangnak azért van jelentősége, mert vele a mirigyállomány pontos mérete és a szabad szemmel nem látható eltérések is láthatóvá válnak. Ilyenek a pajzsmirigyben a göbök, amiket kis golyószerű növedékként lehet elképzelni, vagy a cysták, amik pedig folyadékkal telt zsákocskákhoz hasonlíthatóak. Régen, amikor az ultrahang vizsgálat még nem állt rendelkezésre, a göböket és a cystákat csak akkor vették észre, ha már akkorára nőttek, hogy szabad szemmel is jól láthatóak voltak a nyakon.

Pajzsmirigy vizsgálat - ultrahang vizsgálat nő nyakán

Ma már a pajzsmirigy ultrahanggal akár a 2-3 mm-es eltérésekről is tudni fogunk. Ennek a daganatok korai felismerésében óriási jelentősége van!

Aspirációs citológiai vizsgálat

Ha egy göb gyanússá válik és félünk attól, hogy daganatos, akkor finomtű biopsziát, más néven aspirációs citológiai vizsgálatot kell végezni. Elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy egy tűt szúrnak az ember nyakába. Szerencsére a beavatkozás egyáltalán nem megterhelő. A tű, amivel szúrnak nagyon vékony, a beavatkozáshoz még érzéstelenítőre sincs szükség, mert a mintavétel gyakorlatilag nem fáj. A célzásban az ultrahang óriási segítség. A képernyőn jól látható, ahogy a tű eléri a göböt, így biztos, hogy a mintavétel jó helyről történik.

A szúrással nyert sejteket ezután mikroszkóp alatt megvizsgálják. Citológus szakember mond véleményt arról, hogy látott-e rosszindulatú eltérést.

A mikroszkópon túl ma már lehetőség van a sejtek további molekuláris genetikai vizsgálatára ahhoz, hogy pontosabb diagnózist kapjunk. Sajnos ma még ezek a vizsgálatok elég drágák.

Mi látható még az ultrahangon?

Az ultrahangnak a göbök és a cysták korai felismerésén kívül egyéb szerepe is van a pajzsmirigy vizsgálat során. A két leggyakoribb pajzsmirigygyulladás, a Hashimoto-thyreoiditis és a Basedow-Graves kór is jellegzetes eltéréseket okoznak a pajzsmirigyben. Ezek az eltérések az ultrahangon jól láthatók és segítenek a betegségek diagnosztizálásában.

Az egyik ilyen eltérés lehet a struma, ami a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Ha a struma nagy, az egyrészt kozmetikai problémát okozhat azzal, hogy a nyakon mindenki által jól észrevehető. Másrészt elkezdheti beszűkíteni a légcsövet, amit a pajzsmirigy patkó alakban körbevesz és így satuként össze tud nyomni. A légcső beszűkülése pedig azzal jár, hogy egyre kevesebb levegő tud rajta keresztüláramlani. Ez nem biztos, hogy rögtön panaszokat fog okozni. Kezdetben ezt a pajzsmirigy ultrahang és a légzésfunkciós vizsgálat tudja gyorsan és egyszerűen kimutatni. Később, ahogy nő a struma és romlik a helyzet, sportolásnál, lépcsőzésénél lesz kevés a levegő. Utána pedig már nyugalomban is.

Izotópos pajzsmirigy vizsgálat

Az izotópos pajzsmirigy vizsgálat vagy más néven pajzsmirigy szcintigráfia célja, hogy akár egy göbről, vagy az egész pajzsmirigyről megmutassa, hogy mennyire aktívan működik. Az izotópvizsgálat eredményét egy színes ábrán látjuk, ahol a normálisnál “melegebb” és “hidegebb” területek lehetnek. 

Pajzsmirigy vizsgálat - Pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálat.

A “meleg”, eseteg “forró” területek azokat a részeket jelzik, ahol a pajzsmirigy (vagy göb) nagyon aktív, több hormont termel. A “hideg” területek azokat a részeket mutatják, ahol alacsony az aktivitás, emiatt pedig az izotóp felvétel is kisfokú volt.

Az izotópos pajzsmirigy vizsgálat lényege ugyanis az, hogy kihasználja, hogy a pajzsmirigy a jódot és a technéciumot a hormontermelő képességétől függően veszi fel. Természetesen, a vizsgálat során a jód és a technécium speciális, izotóp változatát használják, hiszen az izotóp által kibocsátott sugárzást lehet mérni.

Tehát, ha sok hormont termel a pajzsmirigy, akkor sok izotópot vesz fel. A több izotóp erősebben sugárzik és így erősebb jel keletkezik. Alulműködés, vagy “hideg göb” esetén viszont kevesebb az izotóp felvétel és a képződő jel is gyengébb.

Az izotópos vizsgálatot ma már ritkábban használják a pajzsmirigy vizsgálat során, mert a helyét részben átvette az ultrahang és az aspirációs citológia.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Arc szőrtelenítés
Túlzott szőrnövekedés
A túlzott szőrnövekedés a nők számára egy igen kellemetlen és elég gyakori probléma. Milyen betegségek mellett jelentkezhet és mit lehet tenni?

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top