Skip to content
Hormones-and-Health

Pattanásos bőr

A pattanásos bőr elsősorban az arcon, a háton és a mellkason, a faggyúban gazdag területeken jelentkező, gyakori bőrbetegség. A pattanásosság sötét és világos mitesszerek, (nyitott és zárt komédók), gyulladt csomócskák formájában jelentkezik. Ennek enyhébb vagy súlyosabb formájával szinte minden ember találkozik élete folyamán.

Miért alakul ki a pattanásos bőr?

A pattanásos bőr kialakulásában fontos szerepet játszik a faggyúmirigyek túlzott működése. Ez jellemzően a férfi nemi hormonok termelődésével, úgynevezett androgén hormonok hatásaként alakul ki, jellemzően kamaszkorban, amikor a nemi hormonok elkezdenek fokozottan termelődni.

 

Amennyiben a zsíros bőrt nem tisztítjuk napi rendszerességgel, úgy a bőr felső rétegén keletkező elhalt hámsejtek a pórusokat elzárják. Abban az esetben, ha ez a felszín felé nyitott marad, úgy tüskeszerű, nyitott komédók alakulnak ki. Ha mindez a bőr alatt alakul ki, úgy zárt komédók jönnek létre, amelyek világos gombostűfejnyi csomócskának látszanak.

 

A pattanásokban a bőrön normálisan előforduló baktériumok elszaporodhatnak. Leggyakrabban a Proprionibacterium acnes okoz gyulladást. Ilyenkor fájdalmas, a szélén élénk vörös színű, középen genny gyülemet tartalmazó pattanás jelenik meg a bőrön. Szerencsés esetben ez néhány nap alatt magától ürül, hámosodik és gyógyul.

Milyen betegségek állhatnak a pattanásos bőr hátterében?

A pattanásos bőr hátterében elsősorban a túlzott androgén hormon, vagy nagyfokú glükokortikoid szintézissel járó hormonális betegségeket kell kizárni. Nőkben túlzott férfi nemi hormon termeléssel jár a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a petefészek daganata és a mellékvese kéreg túlmüködése. A nagyfokú glükokortikoid produkciót másnéven Cushing-szindrómának hívják, mely a pattanásosságon kívül egyéb típusos tünetek megjelenésével jár. Ilyen az izomgyengeség, a zsírraktárak átrendeződése, a törzsön, arcon több zsír rakódik le, míg a végtagok elvékonyodnak. Ezen kívül jellemző a bőr sérülékenysége, elvékonyodása és a lilás striák (húzócsíkok) megjelenése a törzsön. A petefészek daganataiban a nemi hormon termelés jelentős fokú lehet, ezért gyorsan kialakuló szőrösödés jelentkezhet.

Milyen hormonális vizsgálatokat érdemes elvégezni pattanásos bőr esetén?

Elsősorban az össz- és szabad tesztoszteron szintet, a szexhormon kötő fehérje szintjét (SHBG) a follikulus stimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH) dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S), ösztradiol és kortizol szintet kell meghatározni, valamint tartós vérzéskimaradás esetén a prolaktin szintet kell vizsgálni.

Számít-e az, hogy milyen ételeket eszem?

Bizonyára észrevették, hogy csokoládé és olajos magvak fogyasztása után a bőrön sokkal hamarabb alakulnak ki pattanások. De egyes kutatások során felmerült a gyanú, hogy a sovány tejet fogyasztók könnyebben lesznek pattanásosak, mint azok, akik nem a zsírszegény tejet választják.

Mennyire számít súlyosnak a pattanásosságom?

A pattanásos bőrt (acne vulgarist) négy fő csoportra oszthatjuk fel, ez alapján határozható meg a pattanásosság súlyosságának mértéke.

 

1. Zsíros bőr, nyitott és zárt komédók jelenléte, gyulladás nélkül.
2. Enyhe akne: a bőrön a komédók mellett néhány gyulladt pattanás is megfigyelhető.
3. Középsúlyos: A komédók mellett több gyulladt pattanás van jelen.
4. Súlyos: A fentieken túl számos 5 mm-nél nagyobb gyulladt csomó, hegesedéssel gyógyul.

Pattanásos bőr kezelése

Házilag milyen lehetőségek vannak a pattanásos bőr kezelésére?

Házilag elsősorban az enyhe, közepesen súlyos pattanásosságot lehet eredményesen kezelni.
A kezelés három fő lépésből áll:

 

1. A felesleges faggyú eltávolítása: arctisztítás habzó géllel. Nagyon fontos, hogy kifejezetten a pattanások kezelésére szánt termékeket használjunk. Az általános szappanok, tusfürdők az arcot kiszáríthatják, a szervezet úgy érzékelheti, hogy több faggyúra van szükség, emiatt még romolhat is az állapot.

 

2. Az elhalt szaruréteg eltávolítása tonikkal - a pórusok eltömődését gátolja meg.

 

3. Hidratálás.

 

Mivel a fenti két lépés száríthatja az arcbőrt, emiatt fontos a bőr rehidratálása. Ezeken kívül javasolt különböző antibakteriális és faggyú termelést csökkentő kenőcsök, krémek vagy oldatok használata, hogy a pattanások eltűnjenek. Gyógyszer tartalmuk miatt ezek általában vényköteles készítmények.

 

Fontos, hogy a pattanásos bőrön lévő csomócskákat ne nyomogassuk. Ez fokozhatja a gyulladást, a pattanások lassabban gyógyulnak és akár hegesedhetnek is. Kérhetjük kozmetikus segítségét az arctisztításhoz, mert így sokkal gyorsabb a gyógyulás. A szép és egészséges bőr eléréséhez érdemes 1-2 havonta elmenni egy kezelésre.

Mit tehetek, ha a helyi kezelés nem segít?

A helyi kezelés középsúlyos és súlyos pattanásosság esetén már nem elég. Ilyenkor fontos tisztázni, hogy a pattanásos bőr hétterében áll-e valamilyen betegség.

 

Amennyiben gennyes, közepesen súlyos pattanásosságról van szó, először szájon át szedhető antibiotikum javasolt. Ezt súlyosságtól függően eltérő ideig, de általában 3 hónapon át javasolt szedni. Fontos tudni, hogy a választható készítmények közül néhány antibiotikum fényérzékenyít. Erről érdemes tájékozódni, és lehetőség szerint csak az őszi-téli időszakban alkalmazni őket, hogy elkerüljük a bőr fénykárosodását, leégését.

 

Amennyiben az antibiotikum szedésével nem érünk el megfelelő javulást, úgy a nőknek további lehetőség az antiandrogén tartalmú fogamzásgáltók szedése. Ez mind a gyulladt, mint a komédó típusú pattanásosságot, valamint a bőr zsírosodását is mérsékli. Ha emellett sem gyógyul megfelelően a pattanásos bőr, úgy retinoid kezelés bevezetése jön szóba.

Mit érdemes tudni a retinoid kezelésről?

A retinoid kezelés rendkívül hatékony módja a pattanásos bőr kezelésének. A gyógyszer egy A-vitamin származék, amely a faggyúmirigyek működését kifejezetten lecsökkenti.
Ezt a gyógyszert súlyos, semmilyen egyéb kezelésre (helyi, antibiotikus, illetve nők esetén antiandrogén fogamzásgátlók szedésére) sem reagáló súlyosan pattanásos bőr esetén lehet alkalmazni. Sajnos számos komoly mellékhatással járhat, illetve nagyon súlyos magzatkárosító hatású, ezért terhességben és szoptatás alatt szigorúan tilos az alkalmazása.

 

A kezelés során a fiatal fogamzóképes nőknek legalább egy, de inkább két megbízható fogamzásgáltó módszerről is gondoskodniuk kell. A fogamzásgátlást már a kezelés előtt egy hónappal el kell kezdeni és a terápia vége után még legalább egy hónapig szükséges folytatni.

 

Ezen kívül további mellékhatása lehet a retinoidoknak a depresszió, illetve egyéb mentális problémák megjelenése. Fel kell készülni a bőr kiszáradására, valamint az ajkak kirepedésére, ezért a bőrt rendszeresen hidratálni kell. Fényérzékenység alakulhat ki, ezért a kúrát érdemes az őszi-téli időszakban elkezdeni és megfelelő fényvédelmet alkalmazni. Természetesen ilyenkor nemcsak a napon, de a szoláriumban sem barnulhatunk.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top