Skip to content
Hormones-and-Health

Policisztás ovárium szindróma

Menstruációs zavar, pattanásosság, fokozott szőrnövekedés, inzulinrezisztenica? Mi a közös bennük és mi is az a policisztás ovárium szindróma? Mit érdemes tudni egy olyan betegségről, ami a nők 10-15%-át érinti?

Nő a kezeivel szívet formál a hasán

Sokan talán nem is gondolják, hogy ha rendszertelenül, vagy egyáltalán nem jelentkezik a menstruációjuk, nem tudnak teherbe esni, esetleg még pattanásosak is, annak egy gyakori betegéség, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) állhat a hátterében. Érdekessége azonban, hogy a tünetek nem mindenkiben jelentkeznek egyformán. Van, akiben “csak” a peteérés szenved zavart és ezért nem tud teherbe esni, de más panasza nincsen. Súlyos esetben pedig elhízás, cukorbetegség, szőrösödés, pattanásosság, hajhullás és a menstruációk teljes hiánya a jellemző. Miért ennyire változatosak a tünetek? A válasz a betegség kialakulásában van.

 

A policisztás ovárium szindrómában a legfőbb probléma az, hogy az amúgy nőkben is normálisan jelen lévő férfi nemi hormonokból túl sok termelődik. Ez a túlzott hormonszint lesz a felelős a betegség tüneteiért. Az emberek érzékenysége, a sejtjeink reakciója a nemi hormonokra pedig eltérő, ez magyarázza, hogy a tünetek is változatosan jelentkeznek.

Miért lesz több egy nőben a férfi nemi hormonok szintje?

Több ok is állhat a háttérben. A policisztás ovárium szindróma mellett fokozott férfi nemi hormon termelődés alakulhat ki több más endokrinológiai betegségben is (pl. Cushing-szindróma, mellékvese daganatok, agyalapi mirigy betegségek). Nagyon lényeges, hogy a kivizsgálás során ezeket a betegségeket kizárjuk.

A PCOS kialakulásában több ok is szerepet játszik. Fontos a genetika, hiszen ismert, hogy akiknél kialakult a policisztás ovárium szindróma, azok családtagjaiban is nagyobb eséllyel jelentkezik. Érdekes, hogy akik alacsony testsúllyal jöttek a világra, majd később behozták a lemaradásukat, azoknak szintén nagyobb az esélyük a betegségre. A fentiek mellett még ismertek a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese működésének önálló eltérései. A végére hagytuk a sokat emlegetett inzulinrezisztenciát. Egyrész azért, hogy lássák, a policisztás ovárium szindróma kialkalásában nem kizárólag az inzulinrezisztenciának van szerepe. Másrészt azért, mert az inzulinrezisztencia legalább részben befolyásolható, ezért érdemes róla több szót ejteni.

Mit jelent az inzulinrezisztencia?

A szervezetünkben a sejtek a cukrot a vérből veszik fel, és ehhez a legtöbbjüknek inzulinra van szüksége. Ha a sejtek az inzulinra mégsem reagálnak, kevésbé veszik fel a cukrot a vérből mint amennyire kellene, azt hívjuk inzulinrezisztenciának. Az elhízás és a kevés testmozgás mind nagymértékben növeli az inzulinrezisztenciát. Továbbgondolva a folyamatot látható, hogy minél nehezebben jut a sejtekbe a cukor, annál magasabb lesz a vércukorszint, ami végül cukorbetegséghez vezethet. A hasnyálmirigyünk, ami az inzulintermelésért felelős, persze megpróbál lépést tartani az emelkedő vércukorszinttel és egyre több inzulint juttat a vérkeringésbe.

Zsírsejtek szerepe az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma kialakulásában.

Zsírsejtek szerepe az inzulinrezisztencia és a policisztás ovárium szindróma kialakulásában.

Hogyan kapcsolódik az inzulinrezisztencia és a magas inzulinszint a policisztás ovárium szindrómához?

Ahogy már korábban említettük, a PCOS-ben emelkedett a férfi nemi hormonok szintje, és ezért részben az inzulin a felelős. A sejtek érzékelésében történt meghibásodás következtében a petefészkek a növekvő inzulinszint hatására egyre több férfi nemi hormont termelnek, melyek végül menstruációs zavarokat, terméketlenséget, szőrösödést, pattanásosságot és hajhullást okoznak.

Hogyan lehet felismerni, diagnosztizálni a policisztás ovárium szindrómát?

A tünetek lehetnek annyira jellegzetesek, hogy már ránézésre rögtön felmerül a gyanúja a szindrómának. Fontos azonban, hogy a pontos diagnózishoz igazolnunk kell a férfi nemi hormonok fokozott jelenlétét és emellett ki kell zárnunk a hasonló állapothoz vezető egyéb betegségeket.

 

A diagnózis felállításához a nemzetközi ajánlás három tipikus eltérést vesz figyelembe, melyből legalább kettőnek kell teljesülnie (Rotterdami kritériumok):

 

1. Férfi nemi hormonok emelkedett szintje, vagy erre utaló eltérés.
2. Menstruációs zavar
3. Jellegzetes policisztás kép a petefészkek ultrahang vizsgálatakor.

 

Megjegyzések a diagnosztikus kritériumokhoz:

 

1. Az inzulinrezisztencia nem szerepel a kritériumok között, ezért hivatalosan nem használható a diagnózis kimondásához.

 

2. Az ultrahang vizsgálathoz fontos megjegyezni, hogy néhány ciszta a petefészkekben még nem igazolja a szindrómát. Ehhez mindkét petefészekben külön-külön, legalább 12 cisztának (follikulusnak) kell lennie! Emellett az ultrahang eredménye erősen függ a vizsgáló tapasztalatától is. A bizonytalanságok miatt érdemes az ultrahangot a szintén fokozott hormontermeléssel járó betegségek kizárására használni (pl. petefészek daganat).

Testmozgás - policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma hármas terápiája:

 

1. Étrend

2. Testmozgás

3. Gyógyszeres terápia

1. Étrend

Korábban már említettük az inzulinrezisztencia szerepét a betegség kialakulásában. Ráadásul az inzulinrezisztenciát mi magunk is jelentősen tudjuk befolyásolni. Mivel az elhízás és a kevés mozgás jelentősen növeli az inzulinrezisztenciát, ezért a helyes étrend és a megfelelő testmozgás szerepe nagyon fontos. Életmódváltással mind az inzulinrezisztencia, és ezáltal a tünetek jelentősen csökkenthetők.

 

A diétáról röviden annyit érdemes tudni, hogy túlsúly esetén javasolt alacsony kalóriatartalmú ételeket enni és kerülni a cukrozott italokat. A sok zöldség, húsokból a hal fogyasztása, az alacsony keményítő tartalmú ételek szintén segítenek. Érdemes kerülni a fehér kenyeret, a cukrozott péksütiket. A tartós testsúlycsökkentéshez érdemes hosszú távon gondolkodni, fokozatosan és nem drámaian változtatni az étrendünkön. A megfelelő, egyénre szabott és ezért hosszú távon is betartható diéta kialakításában egy dietetikus nagyon sokat segíthet.

2. Testmozgás

A rendszeres testmozgás esetében a heti 3-4 alkalommal 30-40 perc intenzív fizikai aktivitás már jótékony hatású. Ha nincs idő vagy lehetőség elmenni sportolni, az is hasznos, ha munkába menet egy-két megállóval hamarabb szállunk le, vagy az autóval távolabb parkolunk, és a hátralévő úton sétálunk.

3. Gyógyszeres terápia

A gyógyszeres terápiában több készítmény is rendelkezésre áll. Az egyébként a cukorbetegségben használt metformin az inzulinérzékenységet fokozza. Fontos tudni, hogy teherbeesést követően azonban a szedését azonnal abba kell hagyni.

 

A clomiphen-citrát a tüszőérést és a tüszőrepedést segíti elő. Az ovulációindukció során alacsony dózist kell alkalmazni, hogy lehetőleg a legkevesebb tüsző érjen meg, elkerülve ezzel az ikerterhességet. A kezelés a ciklus 3-5. napján indul, ultrahangvizsgálattal követni kell a tüszőérés, a tüszőrepedés várható napját.

 

Az elmúlt évtizedekben vált egyértelművé, hogy a kálciumnak fontos szerepe van a petesejt érésében. A betegség tünetei alapján feltételezik, hogy a petefészek kórós működése mögött D-vitamin- és kalcium-anyagcserezavar állhat. A D-vitamin élettani hatásai ez ideig csak részlegesen tisztázottak, ám bizonyított, hogy a petefészekben serkenti a tüszőképződést.

 

Amennyiben nem cél a teherbeesés, úgy a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése sokat javíthat a tüneteken. Csökkenti az agyalapi mirigyben a petefészekre serkentőleg ható luteinizáló hormon (LH) termelődését, így csökken a petefészekben a kórosan fokozott férfi nemi hormonok képződése. Másrészt a májban több szexuál-hormon-kötő-fehérje keletkezik, ami megköti a vérben a nemi hormonokat és így megakadályozza, hogy azok kifejtsék a hatásukat. Végül, súlyos esetben és ha a fenti lehetőségek egyike sem segít, rendelkezésre áll még a műtéti kezelés.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a policisztás ovárium szindróma egy nőkben gyakran előforduló és változatos megjelenésű betegség, ami fokozott férfi nemi hormontermeléssel jár.
Az inzulinrezisztenciának lényeges szerepe van a kialakulásában, de nem kizárólagosan tehető felelőssé a hormonzavarokért. Megfelelő étrenddel és gyakori testmozgással sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért, melyel gyakran akár a teljes tünetmentesség is elérhető.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top