Skip to content
Hormones-and-Health

Túlsúly és elhízás

A túlsúly egy igazi “nehéz” probléma. Sokan, sokszor és sokféleképpen próbáltak már megszabadulni a fölösleges kilóktól. Egy rövid összefoglalóval megpróbáljuk könnyebbé tenni a fogyást és bemutatni, hogy milyen gyógyszerek és felnőttkori betegségek állhatnak a túlsúly hátterében.

Miért alakul ki a túlsúly?

A válasz meglepően egyszerű. Azért, mert több kalóriát viszünk be étellel-itallal, mint amennyit a nap során elégetünk az anyagcserénkkel és testmozgással. A fölösleges kalória pedig zsírként elraktározódik. Ez a képlet minden esetben igaz. Még akkor is, ha valamilyen betegség vagy gyógyszer miatt szedünk fel könnyebben plusz kilókat.

 

Az endokrinológiai betegségek közül a pajzsmirigy alulműködés, a policisztás ovárium szindróma, a mellékvesében a kortizol túltermelésével járó Cushing-szindróma, a növekedési és a nemi hormonok hiánya vagy csökkent termelődése okozhat felnőtt korban túlsúlyt vagy elhízást. A gyógyszerek közül a cukorbetegség kezelésére használt inzulin és a szulfanilureák, epilepszia elleni gyógyszerek és egyes pszichiátriai készítmények, szteroidok és a szívfrekvencia lassító béta-blokkolók okozhatnak súlygyarapodást.

Fogyni szeretnénk, de hogyan kezdjünk neki?

Az első lépés könnyű, sokaknak mégis nehezen megy. Rá kell állni a mérlegre. Ha megmérjük, hogy jelenleg mennyit nyomunk és hozzá még tudjuk a testmagasságunkat is, akkor máris kiszámolhatjuk a testtömegindexünket. Ezzel sokkal pontosabb képet kapunk arról, hogyan is állunk a felesleges kilókkal. Mint sok minden az életben, ez a módszer sem hibátlan, mert például az izmos embereket is túlsúlyosnak fogja mérni, hiszen nem tesz különbséget a zsír és az izom között. De azok számára akik nem járnak rendszeresen konditerembe és nincsenek kisportolva, kiváló és egyszerű lehetőség a túlsúly becslésére.

 

<18,5        Sovány
18,5 - 25  Normális testsúly
25 - 30    Túlsúly
30 - 40    Elhízás
>40          Súlyos elhízás

Túlsúly és elhízás

Nem tetszik az eredmény és egyáltalán miért foglalkozzunk vele, hiszen ez csak egy szám?

Ha 18,5 és 25 között van az eredmény amit kapott, és még sincs megelégedve a súlyával, akkor nyugodjon meg, a teste számára ez kényelmes és egészséges, még akkor is, ha a tükörben ezt másként látja. De most foglalkozzunk azokkal, akik magasabb értéket kaptak a reméltnél.

 

A jelenlegi helyzetet egy pillanat alatt nem tudjuk megváltoztatni, ezért érdemes tudomásul venni és elfogadni. Elkeseredni, szégyenkezni fölösleges, ezzel csak a saját időnket és erőnket raboljuk, ahelyett hogy cselekednénk. Habár a fölösleges kilók nem fognak egy nap alatt elolvadni, de 3 hónap, fél év, egy év alatt igen! És ez a lényeg! Mert egyáltalán nem mindegy, hogy a hátralevő években mennyi lesz rajtunk a túlsúly. Megnehezíti-e az életünket a túlsúly következtében könnyebben kialakuló cukorbetegség, ízületi problémák, szívbetegség, magas vérnyomás vagy daganat. Ezért a testtömegindex nem csak egy szám, nem csak azt mutatja meg, hogy túlsúlyosak vagyunk vagy sem. Minél nagyobb a kapott érték, és minél tovább legyintünk rá, annál nagyobb kockázatot vállalunk.

Ha úgy döntött, hogy ez így nem maradhat tovább, akkor tegyük is meg a következő lépést.

Fogyni akarunk, de mennyit? 10-20-30kg-ot vagy még többet? Az emberek szeretnek nagyot álmodni. “Ha már lúd, legyen kövér”, fogyjunk gyorsan sokat, gondolhatnánk. Meg lehet próbálni a sprintet, belevágni egy drasztikus diétába és tartani néhány hónapig, de ennek szinte mindig az a vége, hogy hamarosan torkig lesz az egésszel és végül többet szed vissza, mint amennyit az önsanyargatással leadott.

 

Kezdetnek kiváló, ha a testsúlyának az 5-10%-át tűzi ki célul. Például, 90kg esetén 5-9kg-os fogyás heti 0,5-1kg-os tempóban, azaz 3-4 hónap alatt. Amikor ezt elérte, akkor büszkén meg is ajándékozhatja magát valamivel, ami természetesen nem étel, és ha szeretné, újabb célt tűzhet ki. Így lépésről-lépésre és nem egyszerre nagyot ugorva eltűnhet a túlsúly.

És mi kell a fogyáshoz?
Elhatározás, reális cél, jó diéta és testmozgás.

Remélhetőleg az elhatározás és a cél már megvan, most nézzük a diétát. De milyen a jó fogyókúrás diéta? Nos, olyan amit képesek vagyunk hosszú időn át szenvedés nélkül tartani, a fogyás után pedig kis változtatással lehet folytatni. Ha teljesen elhagyjuk az új diétát és lassan visszatérünk a régi étrendünkre, akkor számíthatunk arra, hogy a kilókat is visszahízzuk.

Túlsúly és diéta

Melyik diétának van egyáltalán esélye arra, hogy éveken át kitartsunk mellette? A személyre szabott diétának.

Minél jobban részt veszünk a diétánk kialakításában és igyekszünk olyan ételekből válogatni, amiket szeretünk és szívesen eszünk, annál nagyobb az esélye, hogy kitartunk mellette. Egy már meglévő, kész détát is kipróbálhat, ezek is mind személyre szabottak, csak az a baj, hogy nem az Ön személyére. A diéta sikerében és így a túlsúly leadásában is nagyon sokat számít, hogy mikor, mit és mennyit teszünk a tányérunkra. Ennek az összeállításában nyújthat hatalmas segítséget a dietetikus. A dietetikus segítségével közösen összeállíthatnak egy olyan személyre szabott diétát, amiben olyan ételek szerepelnek, amiket szívesen fogyaszt és amivel elérhető a heti 0,5kg-1kg-os fogyás, utána pedig megtartható a jó testsúly.

 

A fentieken túl még néhány jó tanács. Érdemes a tányért kisebbre cserélni, mert abban az adagok nagyobbnak fognak tűnni. A teltségérzésünket pedig úgy tudjuk fokozni, ha az étkezések előtt megiszunk 1-2 pohár vizet, így kevesebb étel fér el a gyomrunkban, kevesebbet fogunk enni.

A testmozgásról

Nem kell olimpikonná sportolnia magát. A fogyásnál a diéta a legfontosabb, ezt egészíti ki a testmozgás. Habár egy jó diétával tényleg lehet úgy faragni a túlsúlyon, hogy mellette szinte alig mozog, (és fordítva, mértéktelen evés esetén a sok sport sem menti meg a hízástól), a rendszeres testmozgás sokat segíthet a fogyásban. Az alapelv az, hogy a kevés mozgás is több mint a semmi. Napi fél óra séta legalább heti 5x már jótékony hatású. A kezdeti nyugodt tempót apránként érdemes fokozni annyira, hogy a 30. perc végén enyhén megizzadjunk és ha belefér az életünkbe, akkor a séta idejét is lehet növelni. Ennyi testmozgás már hozzátesz a túlsúly elleni küzdelemhez, növeli az elégetett kalóriák mennyiségét, jótékony a szív- és érrendszerre és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

 

Próbáljon meg megragadni minden lehetőséget a testmozgásra. Például, ha autóval vagy tömegközlekedéssel megy valahova, parkoljon le két utcával a cél előtt, vagy szálljon le egy megállóval hamarabb és a hátralévő távon sétáljon. Épületen belül a lift helyett néhány emeletet megtehet lépcsőn is. Remélhetőleg, a kezdeti megerőltető lépések később könnyeddé és a szokásaivá válnak.

További lehetőségek túlsúly és elhízás esetén

A személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás kiegészíthető gyógyszeres kezeléssel, illetve igen súlyos elhízás esetén léteznek gyomorszűkítő sebészeti eljárások. A gyógyszerek közül az orlisztátot érdemes kiemelni. A hatását a bélrendszerben fejti ki, csökkenti az elfogyasztott zsír felszívódását, így végül kevesebb kalória épül be, mint amennyit az étellel elfogyasztunk. Étkezések előtt kell bevenni és ha az étel nem tartalmaz zsírt, akkor annál az étkezésnél kihagyható. A másik gyógyszer amit érdemes még megemlíteni az a cukorbetegség kezelésében használt liraglutid. Ezt az inzulinhoz hasonlóan a bőr alá injekcióban, naponta egyszer kell beadni, a használata mellett a túlsúly csökkenése szokott jelentkezni.

Összefoglalásként tehát elmondható, hogy a túlsúly leggyakrabban a túlzott kalóriabevitel és a kevés mozgás miatt alakul ki. De lényeges tudni, hogy egyes betegségek, hormonzavarok és gyógyszerek is okozhatják. Sajnos maga a túlsúly is okozhat további betegségeket, amiket ilyen esetben keresni kell, mert a korai felismeréssel sokat nyerhetünk. A betegségek és hormonzavarok orvosi kezelésén túl a fogyás szempontjából a személyre szabott diéta a legfontosabb, párosítva a rendszeres testmozgással. Ez kiegészíthető gyógyszeres kezeléssel és súlyos esetben gyomorszűkítő sebészi beavatkozással.

A Liget Egészségközpontban a személyre szabott diéta kialakításában és a fogyókúra vezetésében Fazekasné Szekér Edit dietetikus, a túlsúly és elhízás orvosi kivizsgálásában és kezelésében Dr. Lehoczki Viktor endokrinológus segít.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top