Skip to content
Hormones-and-Health

Túlzott szőrnövekedés

A túlzott szőrnövekedés a nők számára egy igen kellemetlen és sajnos elég gyakori probléma, nagyjából a 10%-ukat érinti valamilyen mértékben. Sokszor egyéb panaszokkal együtt jelentkezik, mint például a pattanásosság vagy a fokozott hajhullás. A hátterében általában a férfi nemi hormonok túltermelődése áll, ami leggyakrabban a policisztás ovárium szidróma következtében alakul ki.

Halvány piheszőrök vagy fekete és vastag szőrszálak?

Ezek elkülönítése azért lényeges, mert más okok állnak a piheszőrök fokozott növekedésében, mint a vastagabb fekete szőrszálak megjelenésében. A piheszőrök gyorsabban nőhetnek például pajzsmirigy alulműködés vagy alultápláltság esetén és egyes gyógyszerek hatására is. A vastagabb, fekete szőrszálak viszont elsősorban a férfi nemi hormonokra érzékenyek és jelenlétükben gyorsulhat fel a növekedésük. Az emberek, és az emberen belül az egyes testtájak érzékenysége a nemi hormonokkal szemben jelentősen különbözik, ezért a szőrnövekedés mértéke is nagyban eltérő lehet még hasonló hormonszintek mellett is.

Túlzott szőrnövekedés

Mi számít soknak?

Érthető módon már néhány szőrszál megjelenése a nem megfelelő helyen aggodalmat válthat ki. Amellett, hogy kellemetlen, még az a kérdés is felmerül, hogy mi lesz, ha a túlzott szőrnövekedés nem áll meg. Természetes tehát, hogy pár szőrszál is sok, de azért emellett érdemes objektíven is megvizsgálni a helyzetet, és erre szolgál a Ferriman-Gallwey pontrendszer. Kilenc testtájék átvizsgálásával tisztább képet kaphatunk a túlzott szőrnövekedés mértékéről. Fontos a szőrnövekedés üteme is, hiszen a gyorsan súlyosbodó állapot komolyabb betegség jele lehet.

Milyen betegségek mellett jelentkezhet túlzott szőrnövekedés?

A leggyakrabban előforduló betegség, ami a férfi nemi hormonok túltermelődésével és túlzott szőrnövekedéssel jár, az a policisztás ovárium szindróma. Ekkor jellemzően viszonylag lassú ütemben fokozódnak a tünetek és több évig is közel ugyan olyan mértékben fennállhatnak további romlás nélkül. Gyors ütemű, néhány hónap alatt sokat romló panaszok esetén a mellékvesék és a petefészkek egyéb, hormontermeléssel járó betegségeire kell gondolni. Labor és ultrahang vizsgálatokkal, valamint szükség esetén CT és MRI segítségével a kiváltó ok általában fellelhető.

Milyen kezelést érdemes választani?

Amennyiben igazolódik a férfi nemi hormonok túltermelődése, úgy érdemes gyógyszeres kezelést alkalmazni. Sajnos, ezek hatása a szőrszálak viszonylag hosszú életciklusa miatt általában több hónap múlva válik teljessé. Természetesen emellett egyéb tartós és féltartós szőrtelenítő eljárások is használhatók. A gyantázás átlagban 2 hétig, míg a villanófényes kezelés (IPL) és a lézerkezelés, ami a bőrben a szőrszálakat képező sejteket is pusztítja, hosszabb ideig képes gátolni az ismételt növekedést. A szőrtelenítő eljárásokat a gyógyszeres kezelés mellett célszerű alkalmazni, hiszen így azok hatása is tovább tart.

Hormones-and-Health
Pajzsmirigy alulműködés - Nő fogja a beteg pajzsmirigyét
Pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy csökkenő hormontermelése általában lassan kialakuló panaszokhoz, főként fáradékonysághoz vezet. Leggyakrabban jódhiány és Hashimoto betegség miatt alakul ki.
Pajzsmirigy vizsgálat - TSH meghatározáshoz kémcső
Pajzsmirigy vizsgálat
Amikor pajzsmirigy vizsgálat szükséges, érdemes tudni, hogy miben segíthet a laborvizsgálat, az ultrahang, az izotópvizsgálat és az aspirációs citológia.

Az oldalon található tartalom a könnyebb tájékozódást szolgálja, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot.

Scroll To Top